Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Een Nederlands Kampioenschap met internationaal veld

In de afgelopen twee weken stond het Nederlands Kampioenschap 10.000m centraal. Deze wedstrijd werd tijdens de Gouden Spike Leiden gelopen, één van de grotere atletiek wedstrijden welke wordt georganiseerd in Nederland.

In week 22 in totaal 90km gelopen met daarbij ook nog een wedstrijd op zaterdag in Zundert: de Vincent van Goghloop. Hier deed ik mee aan de sterk bezette 5km wedstrijd, waar ik een nieuw persoonlijk record liep met 15 minuten en 16 seconden en de wedstrijd als 5e finishte.

Na deze redelijk zware week was het zaak om weer wat gas terug te nemen richting het NK. Daarnaast voelde ik me deze week helaas niet helemaal fit, waardoor ik zowel op maandag, donderdag als vrijdag rust heb gehouden. Op dinsdag verliep de duurloop namelijk erg moeizaam en voelden de benen als lood aan en kwam ik eigenlijk niet vooruit. Op vrijdag was dit gelukkig al beter en heb ik een kort duurloopje gedaan van 11km. Dit vooral om het lichaam weer wat soepel te laten aanvoelen en ook weer wat te bewegen na de behandeling bij de chiropractor van donderdag. Daar werd duidelijk dat kortere wedstrijden een grote impact op mijn lichaam hebben met diverse klachten (hamstrings, rug, knie, nek) tot gevolg.

Na de marathon van Rotterdam hebben trainer/coach Rob van der Valk en ik een plan gemaakt richting het NK 10.000m op 9 juni. We wisten van te voren dat de timing erg krap zou worden aangezien het NK nu dus reeds begin juni plaatsvond terwijl dit normaal gesproken medio juli is. Dit is vooral lastig voor marathonlopers aangezien er eerst een herstelperiode van plusminus 4 a 6 weken dient te volgen na een marathon en er daarna pas weer opgebouwd kan worden richting wedstrijden. Daarnaast was het ook spannend of ik het NK überhaupt wel zou mogen lopen aangezien er maar 16 NK atleten mochten meedoen en ik met een persoonlijk record van 31.36 stond ingeschreven. Mijn echte persoonlijk record van 31.17 was niet meer geldig doordat ik dit te lang geleden had gelopen. Uiteindelijk kreeg ik op de donderdag voor het NK, welke op zaterdag plaatsvond, te horen dat ik mocht lopen omdat er een afmelding was. Dit was een hele opluchting aangezien het ook zo zou kunnen zijn dat je naar de wedstrijd dient te gaan zonder dat je weet of je ook daadwerkelijk kunt lopen, er is namelijk nogal eens sprake van afmeldingen op het laatste moment, door b.v. opspelende blessures. Het mee mogen doen aan het NK voelde dan ook al als overwinning, echter maakte ik me vooral ook wel zorgen doordat ik me niet topfit voelde en de 10.000m een erg zware wedstrijd is waarvoor eigenlijk alles 100% dient te zijn. Wel kon ik me vasthouden aan de afgelopen 5000m wedstrijden waarin ik goede tijden liep, zeker gezien ik nog maar zo kort in training ben na de marathon.

Het NK werd gelopen in een open 10.000m race. Dit betekent dat er een internationaal top veld staat waarin het NK 10.000m wordt gelopen. Er waren dan ook lopers uit India, België, Duitsland, Zweden met daarbij dus nog eens 16 Nederlandse atleten. In totaal een startveld van 32 hongerige atleten. Vooraf had ik mezelf een positie rond de 10e a 12e plaats als doel gesteld met een tijd rond de 31.00. Daarnaast was de strategie om rustig van start te gaan en het tweede deel van de race goed door te blijven lopen. De eerste kilometers verliepen eigenlijk volgens plan. Met kilometertijden van 3.05 – 3.08 – 3.07 – 3.08 – 3.07 kwam ik door in 15.35 en dus op schema van 31.00. Na 6000m kreeg ik het echter moeilijk en was het niet meer mogelijk om ontspannen te lopen. De benen liepen vol en het werd meer werken dan lopen. De gedroomde eindtijd van 31.00 verdween uit beeld en ook werd ik ingehaald door de internationale groep van atleten die afstevenden op een tijd ruim onder de 30 minuten. Ongelooflijk dat zij 25 rondjes lang gas geven alsof het geen energie kost. Allemaal kilometers dus onder de 3 minuten, dat betekent ruim 20 km/uur gemiddeld, respect! Mijn kilometertijden van het tweede deel van de race waren echter wat minder rooskleurig met 3.10 – 3.14 – 3.19 – 3.21 – 3.10. Wel nog een versnelling dus op het einde kunnen plaatsen, vooral omdat ik de nummer 11 van de NK wedstrijd in het vizier kreeg en hem graag nog wilde passeren in de laatste meters, hij had dit echter op tijd door en wist me voor te blijven.

Concluderend ben ik blij dat ik heb mogen meedoen aan het NK, was het resultaat, mede doordat ik niet topfit aan de start kon verschijnen, niet geweldig, maar wel weer een goede ervaring welke ik meeneem in mijn rugzak!

Publicatiedatum: 12 juni 2018