Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Na het Nederlands Kampioenschap 10.000m zijn er inmiddels drie trainingsweken gepasseerd. In de eerste trainingsweek was het vooral zaak om goed te herstellen van deze zware baanwedstrijd. In de regel staat hier ongeveer 5 a 6 dagen herstel voor. Een periode waarin je wel rustig door kunt trainen maar niet veel intensieve trainingen kunt uitvoeren.

Omdat het lichaam eigenlijk vrij goed aanvoelde en ik ook het idee had dat ik tijdens het NK niet echt diep heb kunnen gaan omdat ik niet helemaal fit was, besloot ik om op vrijdag al weer een 5.000m wedstrijd te lopen in Wageningen. Tijdens het zogeheten Tartletos Loopgala was er een haas welke de eerste 3.000m zou hazen in een tempo van 3.00 min/km. Dit resulteert via een strakke race dan in een mogelijke eindtijd van 15.00 minuten op de 5.000m. Dit is ook de tijd welke ik dit seizoen nog een keer wil lopen. Helaas lukte het op deze vrijdag niet. Vlak na start voelden de benen al niet echt goed aan en de echte scherpte ontbrak. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat dit sinds medio mei al de zesde wedstrijd was op een rij, oftewel iedere week een wedstrijd. Mijn eindtijd daar was 15.25 waarbij de eerste 3000m nog wel op goed tempo verliep maar het tempo daarna flink daalde.

 

De week daarna, week 25, weer eens veel kilometers gelopen. Dit keer 110km verdeeld over zes trainingsmomenten. Met daarbij op maandag een langere duurloop met tweemaal een kilometer in tempo 3.15 en op woensdag een baantraining met vier keer een kilometer in 3.10. De trainingswaarden waren in het weekend al weer goed te noemen met bijvoorbeeld op zaterdag 21km met gemiddeld tempo 3.45 op een hartslag van gemiddeld 154.

 

De volgende week stond in het teken van een belangrijke competitiewedstrijd op zondag. Op dit moment ben ik lid van twee atletiekverenigingen, Ilion Zoetermeer en PAC Rotterdam. Mijn wedstrijden loop ik nog voor Ilion Zoetermeer terwijl ik mijn baantrainingen doe bij PAC Rotterdam, praktisch aan de overkant van de straat. Ilion komt uit op het tweede niveau van Nederland, de zogeheten eerste divisie, waarbij er allerlei atletiekonderdelen op het programma staan, van kogelslingeren, tot verspringen en dus ook een 5.000m. Ik stond opgesteld op dit laatste onderdeel waarbij iedere vereniging twee atleten mag opstellen en het niet draait om de tijd welke wordt gelopen, maar om de plaats waarop je eindigt. De eerste plaats levert 12 punten op, de tweede plaats 11 punten en zo verder. Indien ik een goede 5.000m zou lopen zouden we als vereniging de kans behouden om ons te kwalificeren om promotiewedstrijden in september, zodat we ons dan kunnen kwalificeren voor het NK Teams, de eredivisie van de atletiek. De wedstrijd startte om 16.00 uur waarbij het erg warm was, rond de 28 graden, en het lopen van een 5.000m dan ook nog zwaarder wordt. Er werd dan ook redelijk behoudend gestart, de tactiek welke ik van te voren had gekozen, was om niet te hard te starten en mee te draaien met de eerste paar lopers. Na een aantal ronden ging één loper er van door en besloot ik om hem te laten lopen en mij te focussen op positie 2. Dit lukte goed en samen met een andere loper van Leiden Atletiek heb ik samen gelopen totdat ik, met nog 5 ronden te gaan, het tempo verhoogde en ik merkte dat hij maar moeilijk kon volgen. Daarom het tempo nog iets verder verhoogd en zelf doorgelopen. Met nog één ronde te gaan, de bel had dus geklonken, merkte ik dat de benen zeer zwaar begonnen aan te voelen en de hartslag richting maximum steeg. Aan de aanmoedigingen van het publiek kon ik horen dat de andere loper weer dichterbij kwam, maar met nog 200m te gaan (een bocht en een recht stuk op de baan) heb ik mijn eindsprint ingezet en wist ik uiteindelijk te finishen in een tijd van 15.35. Maar zoals gezegd, de eindtijd is niet van belang, het ging om de positie en deze was goed, een tweede plaats waardoor we zicht hielden op de promotiewedstrijden. Nadat alle punten waren opgeteld bleken we ons inderdaad gekwalificeerd te hebben waardoor er in september promotiewedstrijden gelopen kunnen worden met zicht op kwalificatie voor het NK Teams volgend jaar. Een mooie afsluiter van dit weekend!

Publicatiedatum: 4 juli 2018