Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Voorbereiding op de Bruggenloop

Na een teleurstellend verlopen Zevenheuvelenloop, waar ik last had van dezelfde fysieke ongemakken als tijdens de marathon van Amsterdam, was het zaak om twee goede trainingsweken te draaien in voorbereiding op de Bruggenloop op 9 december. De ervaring leert dat ik vooral goed in vorm kom door (veel) kilometers te maken, aangevuld met enkele intervaltrainingen.

Nadat ik de maandag na de Zevenheuvelenloop rust had gehouden heb ik op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag duurlopen gedaan van circa 17km. Op zaterdag vervolgens een extensieve intervaltraining in de vorm van een duurloop met daarin een blok van 20 minuten op tempo 3.20 min/km. Op zondag vervolgens een rustig rondje van 12km uitgelopen waardoor het weektotaal uitkwam op 97km. Dit was dan ook direct weer de langste trainingsweek na de marathon van Amsterdam, eerdere weken waren 0km, 46km, 65km (inclusief 5km wedstrijd) en 66km (inclusief 15km wedstrijd).

Na deze goed verlopen trainingsweek was het op maandag tijd voor een eerste baantraining sinds de marathon. Normaal gesproken doe ik zo’n eerste baantraining wel eerder dan vier weken na de marathon echter had ik nu ook al twee wedstrijden gelopen, deze mag je zeker ook meerekenen als (zware) intervaltrainingen. Afijn, op maandag stond dus de eerste baantraining op het programma welke ik heb uitgevoerd op de PAC atletiekbaan bij het Kralingse Bos. Na een rondje om de Plas te hebben ingelopen nog even wat los maak oefeningen gedaan en na drie sprintjes was ik klaar om de intervallen te starten. Vooraf met trainer Rob contact gehad en afgestemd dat ik zou kijken hoe de training zou gaan maar ongeveer 6 a 8 x 1000m zou doen in een tempo tussen 3.10 en 3.15 min/km. Alhoewel de training zeker niet gemakkelijk ging, het was echt even wennen om weer een intervaltraining te doen, was het resultaat uiteindelijk 7 x 1000m in gemiddeld tempo 3.12. Normaal gesproken loop ik na de intervaltraining weer een rondje Plas uit maar nadat ik hieraan was begonnen werd het duidelijk dat het hiervoor nu echt te donker was geworden en dat ik eigenlijk geen hand voor ogen zag. Daartoe maar besloten om de Kralingse Plaslaan heen en weer te lopen aangezien deze wel verlicht is. Vervolgens op dinsdag en woensdag een duurloop gedaan, donderdag rust en vrijdag weer een duurloop. Op zaterdag stond de Bovenboerloop te Nijeveen op het programma. Het was wat ver rijden vanaf Rotterdam maar ik wilde graag een halve marathon als training lopen voordat ik de Bruggenloop zou lopen. Deze Bovenboerloop bleek een gezellige lokale wedstrijd georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers. De eerste paar km liepen we nog met een groepje van vijf man, daarna met z’n tweeën en ongeveer vanaf het 15km punt liep ik alleen. Door harde wind in een open polderlandschap was vooral het laatste stuk met tegenwind zwaar te noemen, maar aangezien ik de wedstrijd als training liep was dit geen probleem en juist goed voor de trainingsprikkel. Met een tijd van 1.12.50 was ik tevreden, met de taart van ruim een halve meter zeker ook. Op zondag een rustige duurloop van 12km gedaan waardoor het weektotaal uit kwam op 106km. Dit was zeker weer een lekkere trainingsweek te noemen!

 

Publicatiedatum: 19 december 2018