Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

In aanloop naar de Marathon van Zeeuws Vlaanderen

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef gaat het gelukkig weer de goede kant op. In week 13 is het weektotaal uiteindelijk uitgekomen op al weer 125km, voornamelijk doordat ik op de zaterdag een duurloop heb kunnen doen van maar liefst 32km. Dit was dus een marathonwaardige trainingsweek, helaas te laat om mee te kunnen doen met de marathon van Rotterdam, maar goed om te zien dat ik al weer de fitheid heb om zo’n week te draaien.

Afgelopen week stond in het teken van de kwart marathon tijdens het Rotterdam Marathon weekend. Eerst op maandag nog een goede baantraining kunnen afwerken met zes maal 1000m in een gemiddeld tempo van 3.10 min/km. Daarna twee dagen rust gehouden en vervolgens nog duurlopen gedaan op donderdag en zaterdag. Op de zaterdag al vroeg in de ochtend, in het marathonweekend dus, waarbij het erg leuk was om te zien hoeveel hardlopers er al aan het trainen waren. Allemaal nerveus natuurlijk wat de marathondag zou brengen, zeker gezien de weerberichten wederom zeer ongunstig waren met veel te hoge temperaturen voor goede tijden op de marathon.

Op zondag stond dus de 10,5km op het programma. Dit was mijn eerste wedstrijd in drie maanden, de Egmond Halve Marathon begin januari was de laatste wedstrijd, waarna ik een periode van blessures in ging. Voor de race was ik vooral benieuwd hoe de benen zouden zijn tijdens deze eerste wedstrijd sinds tijden én of ik last zou hebben van mijn middenrif. Met het trainen met de PowerBreath denken we echt de oplossing voor deze klachten gevonden te hebben, echter heb ik er pas een halve week mee kunnen trainen dus het effect zal zeer gering zijn op dit moment, gezien het trainen 4 a 6 weken kost, zo wordt aangegeven. Wel merk ik dat ik tijdens het trainen met de PowerBreath exact de plekken voel waar ik last van heb tijdens wedstrijden zoals de Marathon van Amsterdam in oktober. Helaas merkte ik in de dagen voor zondag dat ik niet helemaal fit was, vooral veel moeheid maar ook wat last van buikklachten. In het dagelijks leven relatief weinig last hiervan maar voor een wedstrijd of zware training moet je eigenlijk gewoon helemaal fit zijn. De wedstrijd startte al om 09.30 uur waardoor ik om 07.00 uur opstond en voor het ontbijt al even 10 minuten buiten heb hardgelopen om het lichaam wakker en warm te maken. Daarna een snelle douche en ontbijt voordat dit te laat zou zijn voor de wedstrijd. Na vier witte boterhammen met stroop was het wachten aangebroken totdat ik weg mocht. De start was bij de Kubuswoningen dus slechts paar minuten fietsen. Daar aangekomen direct gaan inlopen en klaargemaakt voor de wedstrijd. Bij de start zag ik niet direct hele goede lopers staan maar gezien er ook wat lopers uit landen anders dan Nederland aan de start stonden is dit ook moeilijk om direct te achterhalen. Na een snelle start, rond de 3.00 min/km, merkte ik al snel dat de benen niet goed waren en vooral heel zwaar aanvoelden. Vermoedelijk had dit te maken met het feit dat ik niet helemaal fit was. Na een aantal snelle kilometers moest ik het rond het 4km punt rustiger aan doen en de twee andere koplopers laten gaan. Het werd duidelijk dat ik de wedstrijd niet zou gaan winnen, waarna ik mij herfocuste op de wedstrijd goed uitlopen en proberen op het podium te eindigen. Tijdens de race bedacht ik mij een aantal keer dat ik nog steeds geen last had van mijn middenrif en dat dit pure winst was als dit zo zou blijven. Dit was inderdaad het geval waardoor ik de race toch tevreden afsloot met een tijd rond de 33 minuten op de 10km en 34.07 als eindtijd op de kwart marathon. In de afgelopen jaren zou ik de wedstrijd hebben gewonnen met deze tijd, echter stond er dit jaar een snel deelnemersveld aan de start waardoor ik slechts zesde werd. Uiteindelijk toog ik toch met een positief gevoel naar huis omdat ik geen last had van mijn oude scheenbeenblessure, onderweg geen enkele keer mijn middenrif heb gevoeld én mijn eerste wedstrijd sinds tijden goed heb kunnen uitlopen terwijl ik niet helemaal fit was.

De komende dagen staan in het teken van herstel van deze inspanning en toewerken naar komende zaterdag, wanneer ik mijn collega loper Maarten 30km zal gaan hazen tijdens de Marathon van Zeeuws Vlaanderen. Doel is een mooie tijd rond de 2.30.00. We hebben er weer zin in!

Publicatiedatum: 10 april 2019