Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Zware trainingsweek

De afgelopen week mag betiteld worden als een zware trainingsweek met 124km over zes trainingen. De trainingsweek begon goed met een zware baantraining: driemaal 2.000m (vijf rondjes…) in tempo 3.06. Hetgeen deze training vooral zwaar maakte is de duur van de interval. Normaal gesproken trainen we 1000m intervals en nu dus twee keer zo lang terwijl de benen na 2 a 3 rondjes wel aangeven het genoeg te vinden. Uiteindelijk de training goed af kunnen ronden waarbij het tempo van de laatste interval ongeveer hetzelfde was als van de eerste interval, altijd een mooie graadmeter of je in staat bent om de training wel of niet goed af te ronden.

Sinds enige tijd voer ik de baantrainingen weer uit vanaf de baan in Zoetermeer, vooral om zodoende te kunnen sparren met trainer Rob maar ook om samen te kunnen trainen met collega atleet Maarten van Zetten. Helaas heb ik het blessurestokje, na de door hem gewonnen marathon van Zeeuws-Vlaanderen, aan hem overgedragen waardoor het samen trainen er nog even niet van komt, maar hopelijk is dit morgen al weer anders zodat we samen kunnen toewerken naar de wedstrijd van het weekeinde: de Krakelingenloop 10km te Heukelum.

Op dinsdag vervolgens een duurloop van 16km en op woensdag 20km. Op donderdag vervolgens weer eens een rustdag, hetgeen ook wel tijd werd ook na zeven achtereenvolgende trainingsdagen. Deze rustdag goed benut met een borrel met Lely collega’s, ook belangrijk om niet enkel maar met werk en hardlopen bezig te zijn. Door hier proactief rekening mee te houden in het trainingsschema valt het meestal nog wel goed in te passen ook.

Vervolgens op vrijdag weer eens een ochtend duurloop geprobeerd, dit keer het rondje Bruggen van 16km hetgeen in de ochtend best nog wel een uitdaging is maar wanneer je dan eenmaal thuis bent, onder de douche bent geweest en lekker aan het ontbijt zit voel je je toch altijd weer veel beter dan wanneer je niet zou zijn gaan lopen. Daarnaast was ik zeker niet de enige die om 07.00 uur al buiten liep, naast een aantal verdwaalde hardlopers kwam ik ook vele militairen tegen die rond het Kralingse Zoom gebied aan het trainen waren. Een aantal aan het marcheren maar ook nog een aantal half slapend in slaapzakken onder de A16 onder de Brienenoordbrug. Toch een leuke afleiding zo tijdens de ochtendloop.

Op zaterdag stond er weer eens een extra lange duurloop op het programma: een rondje Rotte langs de A12, dat wil zeggen vanaf Kralingen door het Kralingse Bos naar de Rottekade en dan de Rotte oversteken bij de laatste brug net voor de A12. Het keerpunt zit op 17km waardoor de duurloop dus 34km lang is. Een mooi moment om te bekijken hoe goed de conditie is en leuk ook om te zien dat de langste training welke normaal gesproken voor een marathon wordt uitgevoerd nu al goed mogelijk is. Alhoewel 34km natuurlijk erg lang blijft ging de duurloop toch wel vrij gemakkelijk en dik onder de 4.00 min/km gemiddeld. Voor de motivatie was het goed dat ik nog een vriend tegenkwam die nog een stuk mee fietste waardoor we weer eens bij hebben kunnen praten. Het herstel verliep na deze training prima waardoor het mogelijk was om op zondag een volgende lange duurloop van 21km uit te voeren. Al met al dus een goede lange trainingsweek welke ik fit heb kunnen afronden. Op naar de volgende!

Publicatiedatum: 14 mei 2019