Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

De laatste blog van 2020

Na een rustige week volgend op de Bruggenloop wilde ik de week nadien de trainingen weer echt gaan oppakken. Dit verliep echter wat moeizamer dan verwacht: zware benen, een stramme rug en het gevoel dat ik niet helemaal fit was. Op maandag nog wel een baantraining gedaan met daarin 8 x 800m in tempo 3.10 min/km maar ook deze relatief eenvoudige training verliep maar moeizaam. Na een dag rust op dinsdag waren de benen op woensdag ook nog niet hersteld waardoor ik op donderdag en vrijdag ook maar rust heb gehouden. Dit kwam niet verkeerd uit gezien alle kerstfestiviteiten op het werk en het afronden van de laatste loodjes aldaar voordat het bedrijf twee weken helemaal gesloten is. Vanaf zaterdag ging het gelukkig weer beter en heb ik nog twee goede trainingen kunnen draaien in deze week waarbij het totaal op slechts 69km uitkwam.

Trainingsweek
De laatste week van het jaar was ik dus vrij van werk. Ik besloot om hier eens een mooie trainingsweek van te maken. Enerzijds omdat ik door de verlofperiode genoeg tijd zou hebben om te trainen én te herstellen maar daarnaast ook omdat het wel weer eens tijd werd om de knop om te zetten en weer eens echt hardloper te worden richting een aantal mooie wedstrijden die eraan komen: Sylvestercross (31 december), Egmond Halve Marathon (12 januari), NK 10km (9 februari), CPC Halve Marathon (8 maart), Stevensloop NK halve marathon (22 maart) en natuurlijk de marathon van Rotterdam op 5 april, het echte doel voor de komende maanden. Medio januari start het marathonschema van drie maanden, waar we op dit moment de laatste hand aan leggen en waar we alle punten uit de evaluatie van de afgelopen marathon van Amsterdam natuurlijk in hebben verwerkt. Afijn, het werd dus een mooie laatste trainingsweek van 2019 met maar liefst 133km verdeeld over 7 trainingen. Geen dubbele trainingen per dag, iedere dag gelopen dus terwijl het lichaam nog erg fris voelt. Vooral veel duurlopen met op eerste kerstdag een duurloop van 22km, op tweede kerstdag 25km en op zaterdag een training van 20km met daarin tweemaal een 3km in tempo 3.18 min/km. Het gemiddelde tempo tijdens deze training kwam uiteindelijk neer op 3.36 min/km. Ik heb dit soort waarden nog maar heel zelden voorbij zien komen op mijn hartslagmeter, in ieder geval een bevestiging dat ik weer goed in vorm begin te komen en dat de basis goed staat.

Reflectie
In deze periode tussen kerst en oud&nieuw is het ook altijd een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een aantal momenten flitsen daarbij door mijn hoofd:

  1. De start van het jaar in het Keniaanse Iten. Helaas reisde ik op 27 december 2018 al geblesseerd richting Kenia en met twee weken hard trainen maakte ik het uiteindelijk enkel maar erger. Nadat ik ook nog besloot om Egmond te lopen terwijl ik enkel met gewoon wandelen al enorm pijn had aan mijn linker onderbeen, was het kwaad echt geschiet en volgde er een periode van 3 maanden van herstel. Direct gevolg was dus ook dat ik geen voorjaarsmarathon kon lopen en er dus direct een streep door de door mij zo geliefde Rotterdam marathon in april ging. Goed om dit om te onthouden als ik nog eens van plan ben om door te trainen terwijl de pijnprikkels in het lichaam reeds overuren hebben gedraaid…
  2. Ten tweede het hazen van loopmaatje Maarten tijdens zijn eerste echte marathon: de marathon van Zeeuws Vlaanderen op 13 april. Omdat ik zelf dus geen marathon kon lopen door de blessure in de eerste weken van 2019, maar wel weer fit raakte in de periode daarop, kwam de situatie zo samen dat ik met Maarten aan de start stond in Terneuzen en een kleine bijdrage kon leveren aan zijn geweldige prestatie in het winderige Zeeuws Vlaamse landschap: winst van de wedstrijd in een geweldige tijd van 2.28.07.
  3. Na een wat moeizame lente en zomer, waarin ik wel heb doorgetraind maar weinig echt goede wedstrijden heb kunnen lopen, begon medio juli het marathonschema richting de marathon van Amsterdam op 20 oktober. In augustus verbleef ik samen met Maarten twee weken in Kenia. Heerlijk kunnen trainen aldaar en wederom de nodige inspiratie mogen opdoen tussen de wereldtoppers.
  4. Dat de vorm in deze periode al snel stijgende was werd vooral duidelijk op zondag 8 september: de halve marathon van Oostland. Het idee voorafgaand aan de wedstrijd was om het eerste deel van de wedstrijd vooral niet te hard van start te gaan en in eerste instantie het beoogde marathontempo op te pakken. De benen voelden echter zo goed aan dat ik gemakkelijk harder liep en dit ook kon blijven doen. Op deze dag had ik echt topvorm, een gevoel dat je slechts sporadisch ervaart en wat je dan ook altijd goed bij blijft. De basis van deze topvorm zal ook zeker in Kenia gelegd zijn, exact twee weken nadat we terugkwamen uit Kenia had ik deze topvorm te pakken. Ik finishte uiteindelijk in 1.07.18, slechts een paar seconden boven mijn persoonlijk record, maar gelopen in een wedstrijd zonder echte concurrentie wat deze prestatie minstens zoveel waarde geeft als mijn PR van 1.07.04 uit maart 2018 tijdens de CPC Den Haag.
  5. Op zondag 20 oktober vond het hoogtepunt van mijn atletiekjaar plaats in Amsterdam: de marathon van Amsterdam. Zowel de race zelf, de eindtijd van 2.23.36, de verbetering van mijn persoonlijk record met bijna twee minuten als de enorme support van familie, collega’s en vrienden zullen mij altijd bijblijven.


Laatste blog
Dit was mijn laatste blog in deze stijl. Niet omdat ik stop met de hardloopsport (ik heb immers juist besloten om er nog eens drie jaar vol voor te gaan) maar omdat de sponsoring van Schouten Zekerheid stopt per 01 januari 2020 in verband met de start van de samenwerking tussen mijn huidige werkgever Lely en Schouten Zekerheid. Op dit moment ben ik dan ook op zoek naar een nieuwe sponsor die mij kan en wil ondersteunen in de komende drie jaar. In dat traject zal ik ook bekijken in welke vorm mijn blogs kunnen worden voortgezet. Ook via deze weg bedank ik graag Schouten Zekerheid nog eens voor het vertrouwen en de ondersteuning in de afgelopen 2,5 jaar. Bedankt!

Publicatiedatum: 30 december 2019