Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

De Voorthuizen 5km

Deze trainingsweek begon met een ouderwetse baantraining met 8 x 1000m op de atletiekbaan van PAC te Rotterdam. Het idee was om de intervallen rond snelheid 3.15 min/km te doen en wanneer dit goed zou gaan een aantal in 3.10 min/km. Vanaf de eerste interval ging het echter direct al veel harder, tempo rond 3.08 min/km terwijl het gevoel en de hartslag prima in orde waren. Uiteindelijk alle tempo’s gedaan in een snelheid tussen de 3.08 en 3.10 met de laatste interval in 3.00 rond.

Op dinsdag een duurloop van 17km in tempo 3.48 met gemiddelde hartslag 149. Mede aan dit soort trainingen zie ik dat ik weer op de goede weg ben, een relatief hoog tempo voor een duurloop met een relatief lage hartslag. Wat ook mee geholpen zal hebben is dat de temperatuur, na een regenbui, weer eens wat lager was dan de afgelopen dagen het geval was.

Op woensdag een duurloop van wederom 17km. Dit keer ging het echter een stuk minder goed met tempo 3.55 en hartslag 155. Een lager tempo met daarbij een hogere hartslag dus dan de dinsdag. Na dinsdag ben ik ook een beetje verkouden geworden met wat keelpijn dus wellicht dat dit de verklaring was, samen met een weer oplopende temperatuur. Hierdoor op donderdag ook maar een dag rust gehouden met op vrijdag vervolgens enkel een korte duurloop om de benen wat los te lopen voor de wedstrijd op zaterdag.

Er stond een 5km loop te Voorthuizen op het programma op zaterdag. Dit was de eerste keer dat ik deze wedstrijd liep. Het bleek een goed georganiseerde wedstrijd te zijn op de Veluwe met daarbij ook nog diverse kidsruns, bedrijvenlopen en een 10km. Dit was niet echt een doelwedstrijd, meer een wedstrijd omdat ik zin had om een wegwedstrijd te lopen. Aan de start stonden twee andere snelle lopers en we gingen dan ook hard van start. Vooraf had ik met trainer/coach Rob afgesproken dat ik de eerste km rustig aan zou doen en de laatste km vol gas. De twee andere lopers gingen echter erg hard van start en dan is het altijd lastig om niet mee te gaan. Dit keer was de start echter wel erg hard met een tempo van 2.53 min/km. Dat het zo hard ging had ik niet door en het voelde eigenlijk niet eens zo verkeerd. De tweede km ging in tempo 3.02 en na 2,5km kwamen we door in 7 minuten en 28 seconden, op weg dus naar een hele mooie tijd. Dat was echter ook het moment waarop ik merkte dat mijn veter los was geraakt, in het begin nog niet zo erg maar op een gegeven moment begon mijn schoen ook echt los te zitten. Omdat verder lopen niet echt meer mogelijk was besloot ik maar te stoppen en mijn veter te strikken. Met een hartslag rond de 190 was dit echter niet eens zo gemakkelijk en het duurde dan ook weer even voordat ik echt verder kon. Omdat ik ongeveer 20 seconden gehurkt had gezeten waren de benen volledig vol gelopen en was het niet meer mogelijk om weer een goed tempo aan te vatten. De laatste twee km nog wel de eerste vrouw wat geprobeerd te hazen maar verder was het natuurlijk vooral een enorme teleurstelling.

Op zondag een rustige duurloop gedaan van 20km met een wat rustiger tempo dan normaal. De benen voelden nog wat vermoeid van gisteren en het was ook weer erg warm waardoor de hartslag al snel vrij hoog was. Door de hogere temperaturen van de laatste periode is het moeilijk om goede duurlopen te lopen, het is simpelweg te warm om lekker te lopen. Voor het lopen zou het voor mij dus wel weer wat minder mogen, voor de rest vind ik het zomerse weer ook best lekker…

 

Publicatiedatum: 16 juli 2018