Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Eerste lange trainingsweek

De afgelopen week was de eerste lange trainingsweek in het schema richting het NK Marathon in Amsterdam. Ik had echt zin om het serieuze sportleven weer op te pakken en kilometers te maken, zeker na een weekend lang feestjes vanwege het feit dat ik 32 jaar werd op 28 juli.

Eerste trainingsweek
Deze eerste van vier lange trainingsweken begon op maandag met een relatief rustige intervaltraining op de baan, op het programma stond 6 maal een 1600m in tempo 3.20 min/km. Aangezien de intervaltraining normaal gesproken op tempo 3.10 min/km of sneller gaat voelde tempo 3.20 min/km wel erg traag waardoor het gemiddelde tempo uiteindelijk rond de 3.15 min/km uit kwam. Inclusief in- en uitlopen kwam de training op 22km uit. Op dinsdag vervolgens een duurloop op het strand in Monster. Omdat ik tegenwoordig in Maassluis werk is het slechts een korte rit naar het strand van Monster alwaar ik de afgelopen tijd wel vaker 5km op het strand loop richting Kijkduin en vervolgens weer 5km terug door de duinen. Daarna direct een frisse duik in de Noordzee en na de files terug naar huis. Erg lekker om zo even de trainingsweek te breken met een korte duurloop op een andere locatie dan Rotterdam. Op woensdag stond de eerste ochtend duurloop op het programma, twee rondjes Kralingse Plas, in totaal 12km. Einde middag vervolgens de tweede training van de dag, een duurloop van 20km, deze duurloop verliep zeer moeizaam waarbij ik er eigenlijk halverwege al wel klaar mee was, maar toen moest ik dus nog 10km terug aan de andere kant van de mooie Rotte. Volledig leeg en vermoeid kwam ik weer aan in Kralingen.

Goed tempo
Op donderdag vervolgens een duurloop van 16km, mijn standaard rondje Rotterdamse Bruggen, deze duurloop verliep verrassend goed met gemiddeld tempo 4.02 min/km op hartslag 148 bpm. Zo’n verrassend gemakkelijk verlopen duurloop komt wel vaker voor, het lijkt wel of het lichaam enorm compenseert na een zware trainingsdag waardoor de volgende dag veel beter verloopt. Op vrijdag stond er slechts een ochtend duurloop op het programma, wederom tweemaal het rondje Kralingse Plas, verstand op nul en lopen maar. Wanneer ik vroeg in de ochtend uit m’n bed stap heb ik echt niet direct zin om te gaan lopen, maar wanneer het lichaam na een aantal km’s weer warm en wakker wordt voelt zo’n ochtend duurloop toch echt wel heerlijk aan. Zeker wanneer je jezelf kunt belonen met een lekkernij bij de plaatselijke Klootwijk Bakker aan de Oudedijk, hier kan ik tijdens zo’n ochtendloop gemakkelijk km’s over nadenken.

Ander eetpatroon
Het is ook goed om te zien dat mijn gewicht inmiddels al weer afneemt. Op maandag ben ik op het werk begonnen met een andere lunch, minder brood en meer salade en daarnaast thuis minder eten tussen de hoofdmaaltijden door én daarnaast lig ik sinds woensdagnacht weer in mijn hoogtetent om alvast te wennen aan de 2500m hoogte in Kenia. Het dagelijks meten en noteren van je gewicht helpt hier sowieso al bij, een soort van stok achter de deur dat het serieuze sportleven is begonnen met een mooi doel op 20 oktober.

Lange duurloop
Op zaterdag stond een lange duurloop op het programma. Wanneer ik in Rotterdam ben voer ik deze lange duurloop altijd uit langs de Rotte, dat wil zeggen van Rotterdam-Kralingen naar Bleiswijk en op het punt waar het fietspad de A12 kruist weer terug. Dit is direct een mooie gelegenheid om te oefenen met de voeding welke je ook tijdens de marathon wilt gebruiken, het lichaam dient ook aan dit soort zaken gewend te raken. De laatste keer dat ik een duurloop heb gedaan van meer dan 30km was begin juni rond het Hemelvaart weekend op Texel, al weer enige tijd geleden dus.

Sportvoeding
De benen voelden voor de start van de duurloop al aardig zwaar aan dus ik was enigszins benauwd om van start te gaan. De eerste kilometers heb ik dan ook rustig aan gedaan maar al snel lag het tempo rond 3.50 min/km. Onderweg in plaats van de gebruikelijke SiS-gelletjes water met Maurten genomen. Maurten is een poeder die je oplost in water, het onderscheidende van deze voeding is dat deze hydrogel niet herkent wordt in de maag en zodoende direct door gaat naar de darmen. Op deze manier kunnen er meer koolhydraten worden opgenomen in vergelijking met andere sportvoeding. Ook is een voordeel dat er minder maagklachten ontstaan, een veelvoorkomend probleem bij duursporters tijdens forse inspanning.

Fysiek en mentaal samenspel

Na een uur was ik er eigenlijk wel klaar mee, terwijl ik nog niet eens halverwege de duurloop was. Op dat moment is het een kwestie van verstand op 0 en zorgen dat de frequentie erin blijft en zodoende het tempo ook. Na iets meer dan 17km kwam ik aan bij het keerpunt bij de A12 en mocht ik wind mee terug naar het mooie Rotterdam. Rond het 25km punt komt ook altijd weer zo’n punt waarop je denkt dat je echt niet veel verder meer kunt, maar dit is eigenlijk nooit het geval, dit samenspel tussen het fysieke en mentale vind ik één van de mooiste elementen van de sport. Dit is volgens mij ook het punt waar topsport zich onderscheid van gewone sport, bij topsport gaat het op dit punt pas beginnen en komen wedstrijden in hun beslissende fase.

Lange trainingsweek

Doordat de Irenebrug open stond voor de pleziervaart was het helaas niet mogelijk om het rondje te maken welke ik in gedachten had en werd de training nog iets langer. Met nog vijf kilometer te gaan zakten de kilometertijden naar 4.15 min/km maar de laatste 3km er alles uitgeperst en in een soort van eindsprint het thuishonk bereikt. Altijd een heerlijk gevoel om het laatste stuk nog even flink gas te geven, op dat moment denk je dat je super hard loopt, in de praktijk valt dit best wel mee. Thuis aangekomen eerst een kwartier op de grond gelegen en daarna toch maar de gang naar de douche gemaakt en wat kwark gegeten voor de nodige eiwitten. Op zondag stond eigenlijk een duurloop van 20km op het programma, maar aangezien ik na de duurloop van zaterdag al op 127km stond en het schema 130km aangaf voor deze week heb ik mezelf beloond met een iets korter rondje van 16km en dat was al best een uitdaging met benen die de zaterdag ook nog hadden zitten. Deze eerste lange trainingsweek van het marathonschema sloot ik dan ook af met 143km verdeeld over 8 trainingen. Realiserende dat dit fors veel kilometers zijn geweest dan de afgelopen weken én meer ook dan op het schema stonden, hoop ik op niet al te boze blikken van trainer Rob 😉

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 8 augustus 2019