Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Je goed voelen wil niet zeggen dat je hersteld bent

Na een volledige week rust ben ik deze week weer begonnen met trainen. Omdat ik de laatste kilometers van de Marathon Rotterdam niet meer voluit ben gegaan was mijn verwachting dat ik redelijk snel hersteld zou zijn. Dit resulteerde zelfs in een bericht aan mijn trainer/coach Rob op zondag of het mogelijk zou zijn om de marathon van Enschede te lopen op zondag 22 april. De benen voelden, in het dagelijkse leven, namelijk al weer erg goed aan en eigenlijk had ik nergens meer last van.

Zijn reactie was veelzeggend, namelijk dat ik eerst maar weer eens een duurloop moest gaan doen en dat het dan wel duidelijk zou worden waarom ik op zondag echt nog geen marathon zou kunnen lopen. Dit werd eigenlijk al duidelijk tijdens de eerste duurloop na de marathon op maandag.

Tip: Herstellen doe je door je training rustig op te bouwen
De duurloop van maandag telde slechts 11km toch was mij na 3km al duidelijk dat de marathon nog in de benen zat en ik zeker nog niet hersteld was. Dit klopt ook wel met de theorie welke aangeeft dat een marathon ongeveer 4 weken herstel vergt. Dit wil niet zeggen dat je in de eerste 4 weken na de marathon niet kunt trainen echter dien je wel rekening te houden met de marathon welke je hebt gelopen. Het is vooral belangrijk om niet te intensief te trainen en vooral weer aan de basis te werken door middel van het lopen van rustigere duurlopen. Dit is dan ook hetgeen ik deze week heb gedaan met ook op donderdag, zaterdag en zondag nog duurlopen van twee keer 17km en één keer 20km.

Wedstrijdplannen
Daarnaast op zaterdag samen met trainer/coach Rob de afgelopen periode, inclusief de marathon van Rotterdam geëvalueerd maar daarnaast ook vooral nieuwe plannen maken voor de komende periode. In de komende periode loop ik de komende wedstrijden waarbij het Nederlands Kampioenschap 10.000m op de baan tijdens de internationale wedstrijd Gouden Spike Leiden en  het Nederlands Kampioenschap 5000m op de baan in Utrecht de doelwedstrijden zijn. Op de weg daar naar toe loop ik een aantal wedstrijden om in vorm te raken maar ook om de noodzakelijke limieten te lopen.

Datum Loop Plaats Afstand
10 mei ’18 Hemelvaartsloop Lekkerkerk 8.6km
19 mei ’18 Gerard Ter Broke Aalte 10km
27 mei ’18 Baanwedstrijd Competitie 5000m
9  juni ’18 NK Gouden Spike Leiden 10000m
15 juni ’18 Tartletos Loopgala Wageningen 5000m
26 juni ’18 NK Atletiek Utrecht 5000m
Publicatiedatum: 23 april 2018