Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

’s Zomers hardlopen, kan dat eigenlijk wel?

Misschien heb je het afgelopen week toen je buiten liep wel gemerkt, het was warm, heel warm. Bij de kleinste inspanning gutst het zweet van je voorhoofd en je shirt kun je wel uitwringen. De vraag die dan bij mij op komt, is het wel verstandig om vandaag te gaan sporten?

Met temperaturen ruim boven de 30 graden, zoals afgelopen week is het af te raden om in de zon te gaan hardlopen of te sporten. Tijdens deze tropische dagen kan het lichaam zich maar moeilijk koel houden. De temperatuur is dan zo hoog dat oververhitting op de loer ligt.

Wil je toch fit blijven tijdens deze warme dagen, zorg er dan voor dat je overdag genoeg drinkt. Wil je dan toch hardlopen doe dit dan ’s ochtends als het kwik nog ruim onder de 30 graden ligt. Het koelste moment van de dag is en blijft de vroege morgen. ’s Avonds laat zou ook een optie kunnen zijn, maar op warme dagen duurt het vaak lang voordat de temperatuur zakt.

Ga je toch overdag hardlopen neem onderstaande tips dan ten harte en laat je opjagen door de zon.

Tips voor de hardlopers

  • Pas je tempo aan, loop iets minder snel. Op warme dagen vraagt je lichaam meer energie voor de afkoeling van het lichaam.
  • Zoek tijdens de zonuren een beschut parcours door bijvoorbeeld het bos.
    In de schaduw is het aanzienlijk aangenamer dan in de volle zon en dit merk je ook tijdens het lopen.
  • Doe bij voorkeur geen pet op, tenzij dit nodig is om je hoofdhuid te beschermen tegen de zon.
  • Hoofdbekleding houdt extra warmte vast. Via je hoofd en voeten probeert de warmte namelijk het lichaam te verlaten.
    Wil je toch je ogen beschermen tegen de zon, zet dan een sportzonnebril op.
  • Door je T-shirt van te voren nat te maken help je het lichaam makkelijker koel te houden tijdens het lopen. Ga je een aantal uren lopen dan is het wellicht verstandig om een koelvest aan te schaffen. Het principe is hetzelfde alleen met als voordeel dat ze van dikker materiaal zijn gemaakt waarde de koeling een stuk langer doorwerkt.

 

 

 

Publicatiedatum: 30 juli 2018