Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Teleurstelling om weersomstandigheden

Na een relatief lange trainingsweek was het zaak om weer wat gas terug te nemen richting de eerste baanwedstrijd van het nieuwe seizoen, op vrijdag een 10.000m tijdens de Track Meetings in Utrecht.

Vanwege deze baanwedstrijd op maandag slechts een korte intervaltraining op de baan met 7 x 800m in het doeltempo van de wedstrijd, namelijk 3.07 min/km. Het is een heel verschil of je slechts 800m loopt of b.v. 1200 of 1600m tempo’s. Tijdens een 800m interval blijft alles lekker soepel draaien en krijg je eigenlijk geen last van verzuurde benen. Dit is dan ook exact het idee in de week waarin je ook een wedstrijd loopt. De benen dienen immers fris te blijven.

Op dinsdag vervolgens het standaard rondje bruggen: eerst naar de Brienenoordbrug (praktisch langs het mooie pand van sponsor Schouten Zekerheid dus…) en dan langs de Kuip via de Laan op Zuid de Erasmusbrug over en via Boompjes terug naar Kralingen. Een rondje van zo’n 16km.

Op woensdag vervolgens een dag rust en op donderdag nog een rustige duurloop van 10km om zodoende goede benen te kweken voor de vrijdag. Ik was erg benieuwd hoe de wedstrijd zou gaan op vrijdag. Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van het lopen van wedstrijden op de late vrijdagavond, aangezien ik dan een volle werkweek achter de rug heb en gewoonweg moe ben waardoor het lichaam niet in de wedstrijdmodus staat. Ditmaal viel dit alles mee en was ik vooral wat teleurgesteld over de weersomstandigheden, het regende werkelijk pijpenstelen en de baan stond blank waardoor lopen sowieso al een stuk zwaarder wordt.

De aanvankelijke starttijd van 21.30 uur vond ik al laat maar doordat de voorafgaande wedstrijden enorm uitliepen was de start uiteindelijk pas na 22.00 uur. Erg vervelend omdat je qua voeding, warmlopen en mindset richting de wedstrijd rekening houdt met een bepaalde starttijd en wijziging hiervan leidt tot storing… Ik stond dan ook met een wat vreemd gevoel aan de start, in ieder geval niet met ‘het mes tussen de tanden’ gevoel wat ik toch graag ervaar in een competitieve setting. De eerste km’s gingen nog wel goed, dat wil zeggen rond tempo 3.10 min/km, eigenlijk al te langzaam aangezien het doel was om rond 31.00 te lopen zodat ik een goede kans zou hebben op kwalificatie voor het NK 10.000m begin juni in Leiden. Na 5000m begonnen het tempo nog verder te dalen en besloot ik op uit te stappen. Enerzijds omdat het doel verdween (plaatsing NK) en het daarom geen zin meer had om door te lopen en anderzijds omdat ik toch weer last kreeg van oude klachten, namelijk moeite met ademhalen, weinig lucht etc, oftewel hetgeen waarvoor ik de PowerBreathe gebruik.

Na de wedstrijd nog wel geëvalueerd met trainer Rob waarbij we denken aan de volgende redenen waardoor deze wedstrijd geen succes werd: door lagere tempo dan gedacht verdween doel uit zicht, last van verkoudheid, wedstrijd laat op de avond, wedstrijd uitgesteld op laatste moment, natte baan, weinig intervaltrainingen kunnen doen tot nu toe en weinig sfeer langs de baan (ja, ik ben een publieksloper…).

Op zaterdag vervolgens weer een rondje rustig uitgelopen en op zondag even een zware training om het gevoel van vrijdag van me af te zetten (20km in gemiddeld tempo 3.47 met de eerste 10km rond de 36 minuten). In totaal deze week nog 94km kunnen lopen. Goed om te zien dat het lopen van ca 100km inclusief een wedstrijd nu al weer vrij gemakkelijk gaat!

Publicatiedatum: 14 mei 2019