Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Toch nog even de 10km meegepakt

Deze week stond in het teken van enerzijds het herstel van vorige week (de laatste lange trainingsweek voor de marathon) maar anderzijds ook van de Bredase Singelloop 5km op zondag.

De maandag begon dan ook met een rustige duurloop van 17km. De benen voelden nog wat zwaar aan als gevolg van de lange trainingsweek vorige week en vooral ook de specifieke marathontraining op zaterdag.

Op dinsdag waren de benen wel weer goed hersteld en stond er een intervaltraining op het programma met 1000 meters. Na een rondje Kralingse Plas inlopen, zo’n 5km, ging de eerste 1000m interval wel erg hard, namelijk in iets meer dan drie minuten, terwijl het schema een tempo van 3.10 voorschreef. In de volgende intervallen bleek ook wel dat de eerste interval echt te hard was gegaan, gezien de benen snel volliepen en ik mijn best moest doen voor een 1000m interval in 3.10. Uiteindelijk besloot ik iets minder intervallen te doen om mezelf niet te forceren op een moment waarop dit eigenlijk niet hoeft. De tempo’s gingen uiteindelijk in 3.08 min/km. Een prima tempo, zeker na zo’n zware trainingsweek en zo’n harde start van de training. Na de intervallen wederom een rondje Kralingse Plas uitgelopen, hetgeen een ware uitdaging bleek aangezien het inmiddels al flink donker was en er eigenlijk geen verlichting is. Het eerste stuk gaat nog wel, vooral door de reflectielijnen op de fietspaden welke zich overdag opladen en in de avond licht afgeven, echter dit houdt al snel op. Uiteindelijk bleken de houten vlonders op de Kralingse Plas nog de beste plek om op te lopen, door het licht van de stad zie je dan nog enigszins waar je loopt.

Op woensdag vervolgens een dag rust gehouden en op donderdag een duurloop van 17km. Op vrijdag hadden we afgesproken met trainer Rob van der Valk en collega atleet en lange afstand loper Maarten van Zetten om samen een 15km  duurloop te doen in omgeving Zoetermeer. Leuk om weer eens een duurloop met een groepje te doen waarbij het weer ook enorm meehielp voor de goede sfeer, een heerlijk zonnetje maar niet té warm. Op zaterdag vervolgens een korte duurloop van 11km in voorbereiding op de wedstrijd van zondag. Eerder hield ik altijd een dag volledige rust voor een wedstrijd maar in het afgelopen jaar ben ik begonnen met een kort duurloopje de dag voor de wedstrijd om zodoende lekker in beweging te blijven, het goede gevoel op te zoeken en vooral niet stram en stijf te worden. Dit lijkt erg goed te werken.

Op zondag stond dus de 5km Bredase Singelloop op het programma. Het hoofdonderdeel van de Bredase Singelloop is de halve marathon waar een internationaal startveld aan de start staat, eerder op de dag kan er echter ook een 5 en 10km worden gelopen. Twee a drie weken voor de marathon proberen we altijd nog een snelle wedstrijd op te zoeken om de benen nog even te testen en het lichaam een laatste prikkel te geven. Omdat ik de afgelopen jaren de marathon van Eindhoven liep kwam Breda niet goed uit, maar nu ik de marathon van Amsterdam loop, welke een week later op het programma staat dan Eindhoven, kwam Breda dit jaar juist wel goed uit. Vooraf hadden we winst en een tijd rond mijn PR van 15.16 als doel gesteld. De benen voelden in de afgelopen dagen erg goed aan en het lichaam moet nu wel klaar zijn voor de marathon van Amsterdam, de meeste trainingen zitten er immers op. Er stond een goed deelnemersveld aan de start met vooral jongere lopers welke allen in staat waren om dik onder de 16 minuten te lopen op de 5km. Nadat het startschot was gevallen besloot ik de eerste kilometers vooral te volgen en niet teveel energie te verspillen. Er stond ook nog een forse wind waardoor het verstandig is om je schuil te houden in de groep. De eerste km ging in tempo 2.59 gevolgd door een km van 3.02. Het lichaam voelde echter nog steeds erg goed aan en ik had weer eens echt macht in de benen. Ik merkte tijdens de derde kilometer dat het tempo stokte maar besloot ook om te wachten tot het 3km punt om gas te geven aangezien ik de wedstrijd echt wilde winnen en wilde voorkomen dat ik te vroeg teveel energie zou verbruiken. De derde kilometer ging uiteindelijk in 3.14, na dit punt besloot ik om te versnellen en te bekijken of één van de andere lopers zou volgen. Dit was helaas niet het geval waarna ik alleen verder liep. De vierde kilometer ging in 3.02 en ik kreeg uiteindelijk één andere loper met me mee. Ik merkte dat hij het zwaarder had dan mijzelf maar wilde het ook niet laten afhangen van een eindsprint. Gezien er ook nog andere lopers van achteruit terugkwamen besloot ik om nog een keer te versnellen. Dit zorgde voor de beslissing waarna de laatste kilometer volgde in 2.59. Helaas was het parcours bijna 100m te lang waardoor ik uitkwam op een tijd van 15.24. Zonder deze extra meters zou een eindtijd rond mijn persoonlijk record het resultaat zijn geweest. Het belangrijkste was dat de benen erg goed en krachtig aanvoelden en ik gerust kan stellen dat ik klaar ben voor de marathon.

Omdat ik toch al wat langer wilde uitlopen om nog wat kilometers te maken en er een startnummer over was voor de 10km besloot ik om drie kwartier na de 5km ook mee te doen aan de 10km. In eerste instantie om rustig uit te lopen over een leuk parcours, maar uiteindelijk kon ik het niet laten om toch nog wat gas te geven. Een tijd van 33.09 was het resultaat, het nummer behoorde blijkbaar toe aan Dick Lam…

Zeker na het resultaat van vandaag kan ik niet wachten tot de marathon van Amsterdam zover is. Het is nu vooral een kwestie van rustig en heel blijven, niet meer doen dan het schema voorschrijft en vooral uitrusten. Komende week staan er nog 80km’s op het programma, de week erna nog iets minder. Daarnaast slaap ik nog één week in de hoogtetent waarna ik de laatste week voor de marathon weer gewoon kan ademen tijdens mijn nachtrust, ook wel weer eens prettig!

 

Plts StNr Naam Woonplaats Land Uitsl Categ Bruto Netto
1 60052 Nick van der Poel Agium Finance & Control 3 1e Mrecr 15:26 15:24
2 60051 Matt de Haas Agium Finance & Control 3 2e Mrecr 15:33 15:31
3 53306 Jarreau Suijkerbuijk Nederland 3e Mrecr 15:38 15:37
4 53624 Franklin van Anrooij AV ’56 4e Mrecr 15:40 15:38
5 53031 Jort Benz Energie 5e Mrecr 15:45 15:44
6 54138 Tom Reuter Nederland 6e Mrecr 15:50 15:48

 

Plts StNr Naam Woonplaats Land Uitsl Categ Bruto Netto
1 13289 Mels Lambregts THOR 1e Mrecr 32:21 32:19
2 13226 Tim Sundström Lidingö 2e Mrecr 32:23 32:21
3 13387 Patrick de Vos AV ’56 3e Mrecr 32:35 32:33
4 62089 Dick Lam Agium Finance & Control 2 4e Mrecr 33:19 33:09
5 15447 Freek van de Weerd Running Breda 5e Mrecr 33:36 33:34

 

Publicatiedatum: 10 oktober 2018