Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Trainingsweek 20

Deze week stond in het teken van de Gerard Te Broke loop te Aalten op zaterdag. In voorbereiding hierop heb ik op de vroege maandagochtend een baantraining gedaan bij PAC Rotterdam met daarin vier keer een 1000m op gemiddeld tempo 3.04. In de zomermaanden is het vanwege de hogere temperaturen later op de dag vaak lekkerder om vroeg in de ochtend of laat op de avond te lopen.

Nadeel was in dit geval wel dat ik de intervallen, op toch een redelijk tempo, al slalommend tussen de scholieren moest doen. Hun enthousiasme, en zeker op een vroege maandagmorgen, was leuk om te zien. Op dinsdag vervolgens een dag rust en op woensdag een duurloop van 19km met daarin een tempoblok op tempo 3.10. Op donderdag een korte duurloop van 7km en op vrijdag een dag rust in verband met de wedstrijd op zaterdag.

Op zaterdag was het in Rotterdam slechts 15 graden maar hoe verder ik naar het oosten van het land reed (Aalten lijkt echt het einde van de wereld) hoe warmer het werd. Aangezien ik weet dat ik slecht presteer in hogere temperaturen was dit voor mij geen goed teken, terwijl een gemiddeld persoon toch erg blij zou zijn met 22 graden en een stralende lentedag. In Aalten aangekomen bleek daarnaast dat het parcours nogal een opgave zou worden, veel scherpe bochten en nog wat hoogteverschillen om in het centrum van het dorp de start/finish te bereiken. Verrassend genoeg stonden er vele toplopers aan de start waardoor het een erg snelle wedstrijd werd.

De eerste km ging in tempo 2.56 en de tweede km in 3.00. Voor de koplopers een tempo welke 10km vol is te houden maar voor mijzelf, en zeker in deze omstandigheden, helaas niet. Na twee ronden (4km) was de tank dan ook al aardig leeg en was het vooral een opgave om het tempo op een behoorlijk niveau te houden. In de laatste ronde nog wel wat kunnen versnellen maar blij was ik zeker niet met mijn eindtijd boven de 32 minuten. Het doel van de wedstrijd was om een snelle tijd neer te zetten waarmee ik me zou kunnen inschrijven voor het NK 10.000m begin juni.

Het is nog steeds mogelijk dat ik het NK mag lopen, maar met een vorig jaar gelopen tijd van 31.36 is dit erg onzeker. Door het lopen van twee marathons per jaar blijft er helaas weinig tijd over om echt toe te werken naar dit soort kortere wedstrijden, waardoor je ook maar een paar gelegenheden hebt om een persoonlijke toptijd te lopen. Deze wedstrijd kwam wellicht ook nog net iets te vroeg na de marathon van Rotterdam om helemaal scherp aan de start te staan. Wel heb ik weer genoten van het lopen van een wedstrijd en vanaf nu zal iedere wedstrijd vermoedelijk beter verlopen aangezien er weer wat meer tijd verstreken is sinds de marathon en ik weer wat goede trainingsweken heb kunnen draaien. Vol vertrouwen dus naar de volgende wedstrijd: aanstaande zondag een 5000m op de baan!

Publicatiedatum: 24 mei 2018