Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Trainingsweek 34

Dit was alweer de derde (van de vier) zware trainingsweken richting Eindhoven Marathon.

Omdat ik week 33 had afgesloten met een duurloop van 33km, voelden de benen op maandagochtend tijdens de ochtendloop van 11 km nog wat zwaar aan. Maandagavond stond er een erg zware training op het programma, namelijk 6 x 2800m. Zoveel kilometers in intervaltempo had ik nog nooit gedaan, maar uiteindelijk wist ik de training te volmaken en lag het tempo tijdens de intervals op ongeveer 3.15 min/km, inclusief het in- en uitlopen was de training 28km in omvang.

Op dinsdag een extra duurloop van 14km gedaan aangezien het een lange zware trainingsweek was, de intervaltraining van maandagavond zat duidelijk nog in de benen en de duurloop ging dan ook niet erg gemakkelijk.

Woensdagochtend weer een duurloop van 11km en woensdagavond de marathontraining van 20km met tempoblokken op marathontempo erin. De eerste 10′ in marathontempo ging nog goed, daarna zou ik 20′ moeten doen op marathontempo, maar dit was voor die dag teveel zodat ik er 10′ van heb gemaakt. Beide tempoblokken wel rond gewenst marathontempo van 3.20 min/km kunnen lopen.

Op donderdag een duurloop van 20km met gemiddeld tempo 3.58 (bij hartslag 145). Na deze donderdag voelde alles erg zwaar en wist ik eigenlijk niet hoe ik de rest van de trainingsweek door zou moeten komen, maar vrijdagochtend tijdens de ochtendloop van 11km voelde alles eigenlijk wel weer goed en merkte ik dat ik ook gedurende een zware trainingsweek kan herstellen, zeker na duurlopen heb ik nog maar weinig hersteltijd nodig. Vrijdagmiddag ook nog 11km gelopen voordat we vertrokken naar Geraardsbergen om daar op zaterdag de trail te lopen.

De Manneken Pis Trail ging zaterdagochtend om 09.00 uur van start, maar omdat we van vrijdag op zaterdag hebben overnacht in Geraardsbergen konden we toch nog rustig aan doen. Ik had me ingeschreven voor de 35km en was voornemens om rustig van start te gaan en deze trail als training te lopen. Er startten diverse afstanden door elkaar, zowel de 15, 25, 35 als de 50km waardoor het ook wat lastig was om te zien op welke plaats je liep in de wedstrijd. Uiteindelijk splitsten de diverse afstanden op een bepaald punt en werd duidelijk dat ik eerste liep van de 35km lopers.

Er waren diverse verzorgingsposten op het parcours en voor de 35km lopers was dit op 4, 8, 18 en 28km. Bij elk punt ben ik rustig gestopt om wat te eten en vooral te drinken, de zon was door het wolkendek heen geprikt en het werd dan ook al snel warm. Bij het 18km verzorgingspunt stond ik even te praten met de vrijwilliger en dit bleek de Belgisch Kampioen Marathon 2016 te zijn: Stijn Devulder. Hij behaalde deze titel tijdens Eindhoven Marathon 2016 in een tijd van 2.19.54. Tijdens deze wedstrijd liep ik zelf 2.28.14. Hij gaf aan dat hij dit jaar Berlijn ging lopen, maar dat hij door de organisatie van Eindhoven Marathon was gevraagd om als haas te lopen op een eindtijd van 2.20.00, dit is exact de tijd welke ik wil gaan lopen in Eindhoven en ik was dan ook erg blij om te horen dat er een haas vertrekt op eindtijd 2.20!

Tijdens dit gesprek zag ik de nummer 2 van de wedstrijd passeren, een goed moment dus om het gesprek te beëindigen en weer met de wedstrijd verder te gaan. Uiteindelijk heb ik bij de Bosberg het verschil kunnen maken met de nummer 2 en wist ik zodoende de overwinning te behalen in een eindtijd van 2 uur en 14 minuten. De gemiddelde snelheid tijdens de trail was 4.09 min/km bij hartslag van 150. Dit zijn waardes die horen bij zo’n training. Op zondag nog een rustige duurloop gedaan van 20km op tempo 4.00 en hartslag 138. Tijdens deze laatste training van de zware week voelden de benen erg zwaar en bijna beurs aan. Niet vreemd ook na 10 trainingen in 7 dagen waarvan nog een zware trail met hoogtemeters. Daarnaast was de laatste rustdag op dinsdag 15 augustus, ook al weer bijna twee weken geleden…

Publicatiedatum: 28 augustus 2017