Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Trainingsweek 45: de fartlektraining

Omdat ik vanaf zondagavond tot aan vrijdagavond intern “bij de nonnen in Vught” zat om mijn Engels te professionaliseren, leek het vooraf een lastige trainingsweek te worden. Desalniettemin heb ik nog vijf trainingen kunnen voltooien met daarbij ook nog wat intervalelementen. Op maandag 15 kilometer op de loopband met daarin 6 x 1000m op tempo 3′.25″ per km. Op woensdag nogmaals op de loopband, met nu 16 kilometer met een blok van 30 minuten in zone D2, oftewel met enige versnelling. Op donderdag voor de laatste keer op de loopband, een rustige korte loop van 12 kilometer.

Dit waren direct ook mijn eerste ervaringen met het trainen op een loopband. In het ziekenhuis heb ik wel een aantal keer een sporttest gedaan op een loopband, maar dat is toch anders dan echt je looptrainingen uitvoeren in een (warme) fitnessruimte op een loopband. Het is mij erg meegevallen en vooral de doelmatigheid spreekt me erg aan. Langer dan een uur op een loopband is wat mij betreft echter niet mogelijk, op een gegeven moment wordt het echt te saai. Maar met een intervaltraining, ondersteund door wat opzwepende muziek, is het voor een uur goed uit te houden. Bijkomend voordeel is ook dat je de weg niet kwijtraakt, hetgeen me nog wel eens gebeurde als ik in een vreemde omgeving ging lopen. Daarnaast is het op dit moment al weer erg vroeg donker waardoor het lopen in een vreemde omgeving nog lastiger is.

Op zaterdag heb ik thuis een lange duurloop gedaan van 20 kilometer en aangezien ik de rest van het weekeinde bij een vriend in Alkmaar verbleef, hebben we 18 kilometer gelopen in een mooi gebied tussen Castricum en Egmond. Dit waren allemaal onverharde paden en veel op en af wat de variatie in trainingen direct ook weer verhoogt. Zo’n training wordt ook wel een fartlektraining genoemd.

In totaal deze week dus 81 kilometer in vijf trainingen. Grote verschil ten opzichte van vorige week was dat in drie van de trainingen intervalelementen zaten, en de knie heeft hier goed op gereageerd. Na een aantal kilometer lopen, wordt de knie nog wel gevoelig maar na de training voelt de knie direct weer normaal aan. Ik ben hier erg blij mee en dit geeft ook vertrouwen richting de toekomst.

Publicatiedatum: 16 november 2017