Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Trainingsweek 49: de Bruggenloop

Trainingsweek 49 stond volledig in het teken van de Bruggenloop Rotterdam op de zondag. Op maandag een goede baantraining kunnen doen met 8 x 1000 meter op gemiddeld tempo 3.10 minuten/kilometer. Dit zijn waarden die al weer dicht in de buurt komen van de periode voor de marathon van Eindhoven. Dit gaf dan ook veel vertrouwen richting de wedstrijd op zondag.

Op dinsdag rust gehouden om de benen te laten herstellen. Op woensdag eerst naar Schouten Zekerheid om relaties en werknemers van Schouten Zekerheid samen met mijn trainer mee te nemen in mijn voorbereiding richting deze wedstrijd en daarnaast nog wat verder in te gaan op het mentale aspect van een wedstrijd lopen, het is immers zeker niet alleen de benen die het doen tijdens het lopen. Na de aansluitende borrel (water..) snel naar huis om de woensdagtraining te kunnen doen. Dit keer een loop van 21 kilometer met daarin 10 minuten op marathontempo (rond de 3.20 minuut/kilometer).

Op donderdag een duurloop van 16 kilometer, maar wel met een gemiddeld tempo van 3.58 minuut/kilometer bij een relatief lage hartslag. Dit gaf dus aan dat ik weer goed in orde geraak en klaar was voor de wedstrijd op zondag. Op vrijdag nog een dag rust gehouden in verband met de wedstrijd en op zaterdag een korte duurloop van 12 kilometer om de benen te strekken en het lichaam los te krijgen.

En toen was het zondag… De weersverwachting gaf de hele week al aan dat het op zondag wel eens bar en boos zou kunnen worden met sneeuw, hagel en wind. Eerlijk gezegd kreeg ik hierdoor enkel meer zin in de wedstrijd omdat ik weet dat ik goed ben in zware omstandigheden en mijn doel, het winnen van de Bruggenloop, hierdoor wel eens dichterbij zou kunnen komen. Eigenlijk heb ik geen moment rekening gehouden met hetgeen uiteindelijk zou gebeuren: een afgelasting in verband met de sneeuw. Ik was vanuit huis al een heel stuk op weg naar Rotterdam toen ik werd gebeld met het bericht dat de Bruggenloop was afgelast. Dit was voor mij echt een enorme domper, gezien de vorm goed was en ik erg veel zin had om te racen, niet kijkend naar de klok/tijd maar enkel naar de concurrentie. Dit is het spelletje welke ik het allermooiste vind.

Bij een rotonde maar terug gegaan naar huis en in de auto al de beslissing genomen dat ik zelf wel gewoon zou gaan lopen. Het lichaam en geest waren klaar voor een wedstrijd dus er moest gewoon gelopen worden. Thuis direct wat warme en vooral waterdichte kleren aan gedaan en besloten dat het een lange duurloop moest worden van 21 kilometer. De truc voor het lopen in de sneeuw is vooral om paden te zoeken waar nog weinig mensen zijn geweest. Hardlopen op verse sneeuw is erg goed te doen, maar zodra deze is aangestampt/aangereden/aangefietst wordt het erg glad. Daarnaast wel het advies om het tempo wat aan te passen en vooral te genieten van de mooie beelden. Zo is deze zondag duurloop één van mijn mooiste duurlopen van het jaar geworden, hetgeen de teleurstelling van het missen van de Bruggenloop al weer naar de achtergrond dirigeerde. Volgend jaar win ik hem echt (als die tenminste doorgaat…).

Publicatiedatum: 11 december 2017