Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Voorbereiding naar Bruggenloop 2018

De Marathon van Amsterdam ligt al weer vier weken achter ons. De eerste week na de marathon heb ik volledig rust gehouden, dat wil zeggen geen kilometer hardgelopen. Deze tijd heb ik vooral benut door alle ervaringen te laten bezinken en grondig te evalueren met vooral trainer/coach Rob. Eén van de belangrijkste punten uit deze evaluatie is dat het trainingsschema van circa twaalf weken richting de marathon goed werkt. Het recept welke voor mij werkt lijken we steeds iets verder geperfectioneerd te hebben en met vertrouwen kunnen we dan ook met dit schema een volgende marathon voorbereiding in. Een kleine aanpassing in het wekelijkse trainingsschema zal enkel zijn dat ik de zware marathontraining niet langer op woensdag zal doen maar op zaterdag. Dit aangezien ik in het weekeinde meer mogelijkheden heb om de training met kwaliteit uit te voeren en tevens meer rust heb voor en na de trainingen. Dit maakt dat ik dan op zaterdag, zondag en maandag zwaardere trainingen zal gaan uitvoeren en verder vooral duurlopen tijdens de kern van de werkweek. Doordat ik mijn bestaan als hardloper combineer met een fulltime baan als Head of HR bij Lely lijkt dit een logische keuze. Ik ben benieuwd of we hierdoor weer een klein stapje vooruit kunnen maken in de puzzel.

Daarnaast hebben we in de evaluatie vooral stilgestaan bij de steken in de zij welke mij helaas iedere marathon weer langs de kant doen stilstaan. Een zoektocht op het wereldwijde web levert tal van mogelijke oorzaken voor de steken, zoals: spanning op het middenrif, gasophoping in de darmen, tijdstip van voeding, stand van de wervelkolom en de milt. De meest waarschijnlijke kernoorzaak lijkt de spanning op het middenrif (diafragma) te zijn. De vraag is dan waardoor deze spanning/verkramping wordt veroorzaakt. Hier zijn we nog niet volledig uit maar ik ben wel gestart met meer core stability oefeningen, meer rekken en het innemen van goede magnesium en vitamine D3 supplementen. We verwachten dat door het verminderen van de spanning van het middenrif de steken zullen wegblijven en de ademhaling goed kan verlopen tijdens de marathon.

In de tweede week na de marathon heb ik al weer drie keer kunnen lopen, in totaal 46km. Vorige week al weer vier keer met daarbij op zondag de Klaverbladloop. Dit is een wedstrijd georganiseerd door mijn vereniging ARV Ilion uit Zoetermeer. De hoofdafstand is hierbij de 15km echter wordt er ook een 5 en 10km gelopen. Aangezien we pas drie weken na de marathon zijn koos ik voor de 5km, zeker ook omdat aanstaande zondag de Zevenheuvelenloop 15km op het programma staat. Helaas stond er erg veel wind en was er ook geen echte concurrentie. Het parcours is nog wel vrij snel te noemen, heen en terug langs het Heemkanaal, echter was de terugweg volledig wind tegen wat de omstandigheden direct ongeschikt maakte voor een snelle tijd. De eerste kilometer ging nog fors onder de 3.00 en op km punt 2 kwam ik nog rond 06.00 door, maar daarna werd het al vrij snel lastig, ook al hielp het lopen achter de voorfietser zeker nog wel mee (bedankt nog…). Met het resultaat 15.49 ben ik echter zeer tevreden zo kort na de marathon en dit geeft voldoende vertrouwen richting een mooie tijd op de Zevenheuvelenloop, ook al komt ook deze wedstrijd nog wel erg snel na een zware marathon. Op 9 december wil ik er echt weer staan tijdens de Bruggenloop 15km in Rotterdam!

Publicatiedatum: 16 november 2018