Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Voorbereiding NK Marathon

Na de halve marathon van Zwolle (medio juni) stonden de afgelopen weken in het teken van rustig door trainen en klaar geraken voor de start van het marathonschema richting de marathon van Amsterdam op 20 oktober. Het waren vooral weken van ca 80 tot 100km waarbij we ook wat korter intervalwerk op de baan hebben gedaan zoals 600 en 800m’s. Daarnaast hebben we nog meer energie gestoken in het achterhalen van de herkomst van de middenrif klachten, maar helaas zijn we hier nog niet helemaal achter gekomen. Wel is het goed nieuws dat ik op dit moment al enige tijd volledig blessurevrij ben en vrijuit kan lopen.

NK Marathon
Het schema richting de marathon van Amsterdam (wederom tevens NK Marathon) is inmiddels ook gereed en is een schema van twaalf weken, startende op 29 juli en leidend tot de marathon op 20 oktober. Dit zijn dus twaalf weken waarvan vier langere weken met circa 150 loop kilometers per week. Twee daarvan zal ik in Kenia uitvoeren. Nadat ik afgelopen januari in Kenia was ga ik hier dus opnieuw naar toe. Iets meer dan twee weken volledig in het teken van hardlopen. Dit keer samen met collega loper Maarten van Zetten. 

Doel
Gelukkig merk ik dat het heilige vuur nog steeds brandt en dat ik er naar uitkijk om deze weken weer als topsporter te leven met veel aandacht voor de inspanning / ontspanning balans. Het mentaal klaar zijn voor zo’n zwaar marathonschema is een erg belangrijke voorwaarde en het is altijd weer goed om te merken dat dit bijna vanzelf weer begint te borrelen. Omdat ik dit jaar nog geen marathon heb gelopen, ik was te geblesseerd om de marathon van Rotterdam te lopen, heb ik extra veel tijd gehad om zowel fysiek als mentaal klaar te raken voor de najaarsmarathon. Dit is erg goed bevallen waarbij het ook wel duidelijk werd dat herhaaldelijk twee marathons per jaar lopen een aanslag is op het lichaam. Het doel is om net zoals vorig jaar in Amsterdam weer een persoonlijk record te lopen. Op dit moment staat mijn beste tijd op 2.25.42 maar we zijn ervan overtuigd dat dit sneller moet kunnen, zeker wanneer we een oplossing gaan vinden voor de middenrif klachten.

Goed vooruitzicht
Een andere reden waarom we denken dat het nog sneller kan dan 2.25.42 is omdat we vorige week weer een conditietest hebben gedaan op de baan in Zoetermeer en dat de conclusie is dat ik weer een beetje beter ben geworden in de afgelopen periode. De laatste test hebben we in december 2017 gedaan en als we de test moeten geloven zou mijn omslagpunt (het punt waarop de verzuring plaatsvindt) naar beneden is gebracht met 5 sec/km. Dit zou theoretisch betekenen dat ik zo’n 3,5 minuut sneller zou moeten kunnen lopen in een marathon dan in december 2017. Het beter worden komt vermoedelijk uit een verbeterde looptechniek, een verbeterde efficiency/getraindheid en verbeterde kracht.

Trainingsschema
Een zwaardere trainingsweek in het marathonschema ziet er als volgt uit:

– maandag: baantraining met langere intervallen (tussen 1000 en 2000m per interval); training in totaal ca 20km

– dinsdag: standaard rustdag

– woensdag: ochtendduurloop 10km plus duurloop 20km

– donderdag: duurloop 16km

– vrijdag: ochtendduurloop 10km plus duurloop 16km

– zaterdag: lange duurloop 30km of duurloop 20km met daarin intervalblokken

– zondag: duurloop 20km

Dit levert dus een weektotaal op van ca 140 a 150km.

Wennen

Na de halve marathon van Zwolle heb ik tot afgelopen weekeinde geen wedstrijden meer gelopen. Op zaterdag deed ik mee aan de 5km tijdens de Ruitenburg Run in Maasdijk. Omdat het al langere tijd geleden was dat ik een wedstrijd had gelopen moest ik echt weer even wennen aan het afzien. Na een eerste km van 3.05 volgden kilometers in 3.10 – 3.12 – 3.17 . 3.18. Met een eindtijd van iets boven de 16 minuten was ik wel tevreden, zekergezien de benauwde weersomstandigheden waar ik slechts tegen kan. Ook was het goed om te mogen concluderen dat ik geen last had van mijn middenrif.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29 juli 2019