Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Week 10: de City Pier City

Trainingsweek 10 stond in het teken van een belangrijke wedstrijd op zondag: de halve marathon tijdens de City Pier City te Den Haag. Op het einde van de week dan ook wat meer rust gehouden maar in het begin van de week nog de nodige goede trainingen kunnen doen. Op maandag een standaard baantraining van 8 x 1000 meter op tempo 3.12 minuut/km gemiddeld. Met daarbij een rondje Kralingse Plas in- en uitlopen maakt dit een training van 22 kilometer in totaal.

Op dinsdag de standaard rustdag. Op woensdag de marathontraining van 21 kilometer met daarin in het begin een blok van 10 minuten op marathontempo en aan het einde een korter blokje van 5′ op het marathontempo. Het standaard marathontempo is eigenlijk 3.20 minuut/kilometer echter gingen de blokjes vrij gemakkelijk in 3.15 minuut/kilometer, hetgeen natuurlijk een goed teken is en ook vertrouwen gaf richting City Pier City alsmede de Marathon van Rotterdam. Op donderdag een rustdag gehouden in verband met de wedstrijd in het weekeinde en op vrijdag een rustige duurloop van 17 kilometer. Vanuit Kralingen richting de Van Brienenoordbrug en terug over zuid en de Erasmusbrug.

Een mooi rondje waarbij je grotendeels ook het parcours van de Bruggenloop loopt. Dit is een erg mooie wedstrijd welke vlak voor kerst plaatsvindt, echter werd de laatste editie helaas geannuleerd in verband met de weersomstandigheden. In december dit jaar doe ik zeker mee en wil ik deze loop eindelijk eens proberen te winnen, dan ook kunnen zeggen dat dit in mijn thuisstad is! Op zaterdag rust gehouden, dat wil zeggen niet hardgelopen, maar nog wel in het Olympisch Stadion in Amsterdam gekeken naar het WK Allround Schaatsen. Een oude passie…

Zondag: de City Pier City Halve Marathon

Op zondag stond er dus een belangrijke wedstrijd op het programma: de City Pier City Halve Marathon. Vorig jaar heb ik deze wedstrijd niet gelopen omdat ik de dag erna op trainingskamp ging naar Portugal om de laatste voorbereiding te treffen voor Rotterdam Marathon 2017. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om niet op trainingskamp te gaan maar de voorbereiding thuis te doen. Deels omdat ik net ben verhuisd, maar belangrijker nog omdat ik met een slechtere vorm terugkwam van een trainingskamp dan dat ik erheen ging. Vermoedelijk veroorzaakt door combinatie tussen vliegreizen, veel trainen en andere omgeving.

Wel liep ik vorig jaar een andere grote wedstrijd: de 20 kilometer van Alphen a/d Rijn. Dat werd toen één van mijn beste wedstrijden ooit met een tijd in de 1.04 onder zware omstandigheden en een hele mooie klassering als 6e in een grote internationale wedstrijd. Mijn persoonlijk record stond op 1.08.40 gelopen in januari tijdens Egmond Halve Marathon. Alhoewel ik toen erg goed in vorm was, wist ik dat ik nu harder zou kunnen lopen aangezien het parcours van Egmond erg zwaar is met een groot deel over het strand. Vooraf had ik met trainer/coach Rob van der Valk een schema van 1.07.30 besproken, oftewel een gemiddelde kilometer tijd van 3.12.

Omdat ik als subtoploper was uitgenodigd kon ik mijn voorbereiding doen tussen andere subtoplopers, veelal uit het buitenland waarbij vooral de Scandinavische landen maar ook Frankrijk en Ierland goed vertegenwoordigd waren. Nadat ik mijn warming-up had gedaan liepen we een kwartier voor de start naar het startvak. Helaas ging hier iets mis waardoor we middenin het eerste startvak werden opgesteld en niet direct achter de Afrikaanse toplopers. Omdat het erg belangrijk is om vooraan te starten en zodoende in staat te zijn om direct in een goede groep te lopen, werd het al een heel gevecht in het startvak om vooraan te staan. Geen vrienden gemaakt daar dus maar met alle adrenaline welke vlak voor het startschot aanwezig is, ken ik mezelf ook niet echt meer terug…

In de eerste kilometer werden er direct een aantal groepen gevormd. De eerste groep met de Afrikaanse topatleten, daarachter een groep met de eerste Nederlander Khalid Choukoud en daarachter een groep waarin ik liep met een aantal Ieren, Zweden, Noren en Belgen. Deze groep had het juiste tempo voor mij te pakken en ik besloot dan ook om achterin de groep te gaan lopen en uit de wind mijn tempo te vinden en mij zo rustig mogelijk te houden en zodoende energie te sparen. We kwamen in snelle tijden door, rond 15.50 op de 5 kilometer en rond 31.30 op de 10 kilometer. Mijn persoonlijk record op de 10 kilometer staat op 31.17 waardoor deze 31.30 voor mij een snelle doorkomst betekent, en ook direct aangeeft dat mijn persoonlijk record op de 10k ilometer binnenkort ook echt verbeterd dient te worden.

Het tempo bleef eigenlijk de hele wedstrijd vrij stabiel waardoor we ook op de 15 kilometer doorkwamen rond 47.30. Op deze afstand is mijn officiële persoonlijk record 48.38 waardoor ik op deze afstand dus ook eigenlijk een nieuw record heb neergezet, officieel telt dit echter niet aangezien de wedstrijd afstand de halve marathon was en niet 15 kilometer. Wel geeft dit natuurlijk aan dat het ook op deze afstand nog veel sneller kan. Langs de kust, in Scheveningen, werd de groep uiteen geslagen en werden er kleinere groepjes gevormd van 2 tot 4 man. Zelf ben ik met nog twee andere lopers doorgelopen tot de finish waarbij de laatste kilometers erg veel pijn deden maar waarin we tegelijkertijd wel het tempo wisten vast te houden. In de laatste kilometer alle reserves aangesproken en met een sprint nog een andere loper ingehaald.

Tweede snelste loper van Nederland

De klok gaf een tijd van net iets boven de 1.07.00 aan. Ik ben hier echt superblij mee, zeker gezien alle blessures welke ik in de afgelopen tijd heb gekend en de impact hiervan op mijn trainingsschema. Echter heb ik wel altijd het vertrouwen gehouden dat het goed zou komen, ook in de wetenschap dat ik vrij snel, na een aantal goede trainingen, weer in vorm kan komen. Met een tijd van 1.07 moet een marathon onder 2.20.00 goed mogelijk zijn en hier kijk ik dan ook erg naar uit. Nu eerst een week wat rustiger aan en goed herstellen van deze inspanning en daarna nog twee trainingsweken richting Rotterdam Marathon. De laatste week voor de Marathon is het immers vooral een kwestie van rusten…

Erelijstje

Op de website van de City Pier City is te lezen dat Nick als tweede Nederlander in het klassement is geëindigd. Daarnaast heeft hij bij atletiekvereniging Ilion het 16 jaar oude clubrecord verbroken.

 

Publicatiedatum: 12 maart 2018