Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Week 46: Zevenheuvelenloop

Deze trainingsweek begon zoals voorgaande trainingsweken altijd begonnen, namelijk met een baantraining te Zoetermeer. Dit keer gekozen voor een standaard training, namelijk eerst wat krachtoefeningen, daarna wat kilometers inlopen, gevolgd door het programma van 8 x 1000 meter interval en daarna weer uitlopen. Het idee voordat de training startte was om de tempo’s op tempo 3 minuut 30 seconden per kilometer te doen, echter voelde het eigenlijk wel weer goed en heb ik ervoor gekozen om het tempo 3 minuut 15 seconden aan te houden. Het belangrijkste is dat de hartslag net onder het omslagpunt blijft, zodat de spieren niet verzuren. Ik was blij verrast met het resultaat van deze training, ik had niet verwacht dat ik nu al weer dit tempo zou kunnen lopen nadat ik zoveel weken niet dit soort trainingen heb kunnen doen. 

Na een rustdag op dinsdag, was het woensdag tijd voor een lange duurloop met daarin wat intervalblokjes. Omdat de duurtraining niet zo goed voelde heb ik dit gehouden bij 2 x 5′ op tempo 3.20. In totaal wel 21 kilometer waardoor het goed de moeite waard was. Op donderdag een duurloop gedaan van 17 kilometer op een rustig tempo en op vrijdag een rustdag. Op vrijdagavond zijn we naar de omgeving Zutphen gereden waar we een weekendje weg zijn. Op zaterdag een korte duurloop gedaan van 8 kilometer.

Op zondag stond de eerste wedstrijd na de Marathon van Eindhoven op het programma, de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Eigenlijk zou ik vorige week al de Klaverbladloop lopen, echter was ik er toen nog niet klaar voor aangezien de knie nog niet helemaal goed voelde en ik ook nog niet wedstrijdfit was na slechts een beperkt aantal trainingen te hebben kunnen afwerken. De Zevenheuvelenloop in Nijmegen is één van de grootste hardloopevenementen in Nederland en daarnaast ook de plaats waar een aantal jaar geleden het wereldrecord 15 kilometer is gelopen door Leonard Komon. Het idee was om deze wedstrijd als training te lopen in 50 minuten (3.20 per km) en zo te bezien of ik volgende week de Warandeloop, een grote internationale cross wedstrijd, zou kunnen lopen. Het voelde dan ook allemaal heel ontspannen, wellicht ook omdat je normaal niet vanaf een vakantieadres vertrekt.

Bij de start voelde ik me wel goed en de eerste 5  kilometer kwamen we door in 16.20. Bij deze tijd is de verwachte eindtijd rond de 49 minuten. Voor het vooraf gestelde doel was dit dus eigenlijk te hard maar omdat het eigenlijk wel goed voelde, ik in een goede groep liep maar vooral omdat ik weer echt zin had om een echte wedstrijd te lopen besloot ik, om tegen het plan in, door te lopen op dit tempo. De uitslagen zijn nog niet beschikbaar maar ik vermoed dat ik een tijd hoog in de 48 minuten heb gelopen. Dit betekent een tweede tijd ooit op deze afstand, na mijn persoonlijk record van 48.38 van vorig jaar tijdens de Bruggenloop Rotterdam. Deze tijd geeft veel vertrouwen richting de Warandecross maar vooral de Bruggenloop Rotterdam. Ik kan nu nog een aantal weken doortrainen en dan moet een verbetering van de tijd van vorig jaar mogelijk zijn. Ik krijg er weer zin in!

Publicatiedatum: 21 november 2017