Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Week 52: 101 kilometer

Deze week stond natuurlijk vooral in het teken van de feestdagen. Omdat dit ook vrije dagen betreffen, is er eigenlijk altijd wel genoeg gelegenheid om te lopen alhoewel het ook wel zaak is op dit op een juiste manier tussen alle eetmomenten door te plannen. Dit jaar is dat zeer goed gelukt met een lange duurloop van 29 kilometer op eerste kerstdag en nogmaals een iets kortere -maar toch ook wel lange- duurloop op dinsdag van 22 kilometer. Op maandag in tempo 3.54 bij hartslag 152 en op dinsdag in tempo 3.53 en hartslag 150.

Het is goed om te zien dat de gemiddelde hartslag bij hetzelfde tempo blijft dalen in vergelijking met vorige weken. Dit geeft letterlijk aan dat het hart-/longsysteem minder hard hoeft te werken om dezelfde snelheid te bereiken. De vorm komt er dus weer aan!

Dit werd ook zichtbaar in de standaard marathontraining op woensdag. De twee intervallen op marathontempo 3.20 gingen namelijk redelijk gemakkelijk en dat voor de vijfde training op rij met dus veel kilometers in de benen. Op donderdag en vrijdag rust gehouden en op zaterdag een rustig rondje van 14 kilometer gelopen. Dit in voorbereiding op de traditionele jaarafsluiting in Soest: de Sylvestercross.

In de zogenoemde Prominenten-loop van iets meer dan 10 kilometer ben ik als 34e van de 86 deelnemers gefinisht. Dit betreft een sterk internationaal deelnemersveld met lopers uit alle windstreken. Het is dan ook lastig te zeggen wat de prestatie exact waard was, ook omdat de tijd (39.20) nietszeggend is in vergelijking met andere jaren gezien het parcours er ieder jaar weer anders bij ligt als gevolg van de weersomstandigheden. Dit jaar was het enorm zwaar lopen door de regen welke de afgelopen dagen, maar vooral ook op Oudjaarsdag, was gevallen. Er stonden plassen op het parcours waar je letterlijk tot aan je knieën in het water stond.

Daarnaast goed om te zien dat de vooraf met trainer/coach Rob besproken wedstrijdtactiek, rustig starten en dan opstomen naar voren, werkte en ik de gehele wedstrijd lopers heb kunnen bijhalen. Dit heeft een zeer gunstig effect op het moraal en is dan ook vaak een goede tactiek, zeker voor lopers zoals ik die last hebben van een hele snelle start. De hartslag heeft de gehele wedstrijd tussen de 180 en 185 gelegen wat aangeeft dat het een zware inspanning was. Al met al dus blij met dit resultaat. Over exact twee weken staat de volgende belangrijke wedstrijd op het programma: de Halve Marathon van Egmond. Nu al weer zin in!

In totaal deze week 101 kilometer gelopen in vijf trainingen. Dit was daarmee weer de eerste week sinds tijden met meer dan 100 kilometer. In de komende weken wensen we dit uit te bouwen tot 120 a 130 kilometer zodat ik eind januari weer een goede start kan beleven met het marathonschema.

Publicatiedatum: 4 januari 2018