Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Weer werkt niet mee

In de afgelopen twee weken is het weer in Nederland helaas voor mij nog niet echt veranderd. Het is vaak benauwd en de graspollen vieren hoogtijdagen. Alhoewel ik de nodige medicatie heb tegen deze pollen merk ik toch dat ik vaak benauwd ben, zowel in het dagelijkse leven als tijdens de wedstrijden. Met de vorm zit het wel goed, hetgeen duidelijk naar voren komt in de zwaardere trainingen.

Vreemde race
In week 22 heb ik op maandag en dinsdag een duurloop gedaan en op woensdag rust gehouden ivm de Hemelvaartsdagloop in Lekkerkerk. Dit is een hardloopwedstrijd door het centrum van Lekkerkerk voorafgaand aan de plaatselijke wielerronde. Altijd een gezellige loop met de nodige goede lopers aan de start. Ook dit jaar waren o.a. Patrick Kwist en Said Kanfaoui present en ging het dus weer hard. In het begin van de wedstrijd voelde ik me nog erg goed en liep al snel op kop met een gaatje naar wat achtervolgers. Na kilometers in 3.13 en 3.09 merkte ik al vrij snel dat ik moeite kreeg om het tempo vast te houden, niet door pijn in de benen maar doordat ik moeilijk kon ademhalen en te weinig lucht kreeg om de snelheid vast te houden. Omdat mijn adem op een gegeven moment echt werd weggenomen ben ik even gestopt en daarna twee km rustig aan doorgelopen, waarna het wel weer ging en ik het tempo wel weer kon oppakken met km’s in 3.10 en 3.09. Uiteindelijk finishte ik als derde, maar wederom dus een vreemde race waar ik een slecht gevoel aan overhield. Ik weet immers dat ik goed in vorm ben maar in de wedstrijden komt het er maar niet uit. Laat in de middag vervolgens doorgereden naar Texel waar mijn ouders op de camping stonden en ik letterlijk en figuurlijk kon aanschuiven.

Duurloop op Waddeneiland
Op vrijdag een rustige duurloop van 18km gedaan en op zaterdag vervolgens een zware lange duurloop op tempo over het mooie Waddeneiland. Mijn vader was mee op de fiets voor de gezelligheid, route en drank onderweg, hetgeen de omstandigheden ideaal maakt om er een zware training van te maken. De route was van de camping tussen De Koog en Den Burg richting Den Hoorn, naar ’t Horntje, Oudeschild en dan vervolgens dwars over het eiland terug richting de camping. Een hele mooie ronde van 33km welke ik in een gemiddeld tempo van 3.43 kon beslechten en dit met een vrij hoge temperatuur en natuurlijk altijd in de wind, op Texel waait het immers altijd. Deze training liet weer zien dat het met de vorm wel goed zit, een lange duurloop van meer dan 30km in dit tempo heb ik nog maar weinig voltooid. Vervolgens op zondag een rustdag waardoor het weektotaal op 98km uitkwam.

Onvergetelijke ervaring

De start van week 23 was direct heftig. Op de maandagavond stond er een training van 5 x 1000m in 3.00 tempo op het programma. Dit soort trainingen heb ik nog nooit in zo’n tempo¬† uitgevoerd dus van te voren ben je hier dan best een beetje zenuwachtig over. De eerste interval ging ook nog eens veel te hard in 2.57 maar uiteindelijk heb ik alle intervals rond de 3.00 min/km uit kunnen voeren. Dit voelde echt weer als een nieuwe mijlpaal, hetgeen ook ruimte geeft qua snelheid richting de wedstrijden. Het idee is immers om steeds makkelijker op hogere tempo’s te kunnen gaan lopen waardoor dit tempo in de wedstrijd ook als normaal begint te voelen. Op dinsdag vervolgens nog een rustige duurloop van 20km gevolgd door twee rustdagen omdat ik op vrijdag en zaterdag meedeed aan de Maaslandloop (https://www.maaslandloop.com/). Een estafetteloop van 360km van Maasland naar Wageningen en weer terug. Ik deed mee met het team van mijn werkgever Lely uit Maassluis. Een onvergetelijke ervaring met een start op vrijdagochtend om 07.00 uur en een finish op zaterdag om 16.00 uur met enkel drie uurtjes slaap van 24.00 tot 03.00 uur. Genoeg kilometers weer in de benen dus zodat ik op zondag wederom kon genieten van een welverdiende rustdag! De komende week goed trainen maar vooral ook goed uitrusten richting de Halve Marathon van Zwolle op zaterdag, hopelijk zijn de omstandigheden in mijn voordeel en kan ik de goede vorm eens etaleren in een wedstrijd !

Publicatiedatum: 11 juni 2019